Jere Tähtinen, Taidekoulutus

Luottamusta omiin taitoihin – ja ystäviä lopuksi ikää

Jere Tähtisen äänessä kuuluu edelleen ilo ja hienoinen hämmennyskin, vaikka Metropolian pääsykoetuloksen vastaanottamisesta on vierähtänyt pari viikkoa. ”Oon kyllä tosi tyytyväinen”, toteaa tuleva muotoilija (AMK), jolle visuaalisen viestinnän muotoilun koulutusohjelma ja graafiseen suunnitteluun erikoistuminen olivat ykkösvalintoja. Hän arvelee, että tulevaisuuden unelmatyö löytyy konseptitaiteen parista, mahdollisesti pelialalta.

Pääsykokeisiin luottavaisin mielin

Lapsesta asti piirtämistä harrastanut Jere kertoo, että vuosi Vapaan akatemian Taidekoulutuksessa, kuvituksen ja graafisen suunnittelun opinnoissa kehitti piirtämisen taitoja mutta opetti myös kokonaan uutta. ”Typografia ja taitto ovat auenneet, samoin paljon muuta mitä graafikon työhön kuuluu.”

Jere kertoo menneensä ammattikorkeakoulun valintakokeisiin tällä kertaa hyvillä mielin ja itseensä luottaen. ”LABin kokeissa tuli vähän kiire, joten Radek (Karkulowski) neuvoi tekemään 15 minuutin harjoituksia ennen Metropolian koetta. Se oli loistava vinkki. Tunsin, että nopeusharjoituksista oli paljon hyötyä.”

Jere Tähtinen suosittelee Vapaan akatemian opintovuotta erityisesti sille, joka kaipaa laaja-alaisempaa ymmärrystä alasta, jolle aikoo. ”Koulutuksessa tehdään paljon monipuolisia harjoituksia. Niiden myötä hahmottuu käsitys siitä, mitä kaikkea kuvittaminen ja graafinen suunnittelu on. Samalla luottamus omaan tekemiseen kasvaa.”

Erilaiset tehtävänannot ohjaavat usein myös eroon opiskelijalle tutuista aihepiireistä ja itselle tutun ja turvallisen tyylin toistamisesta. ”Jokainen tehtävä oli aina uudenlainen tehtävä”, Jere vahvistaa. Hän muistelee harjoitusta, jossa kuvitettiin lastenloruja. ”Oma tyylini on aika realistinen, joten piti alkaa ajatella ja nähdä ihan toisin. Mutta se oli hauskaa!”

Koulutuksen vastuuopettajan tapa opettaa ja ohjata saa Jereltä kiitosta. Hän kehottaakin tulevia opiskelijoita ottamaan kaiken lukuvuoden mittaan tarjolla olevan ohjauksen vastaan. ”Radekilta sai aina rakentavaa palautetta ja ideoita, joilla työtä voisi kehittää ja parantaa.”

Jere näkisi mieluusti, että valintakokeisiin opiskelijoita valmennettaisiin jopa nykyistä enemmän. ”Koko pääsykoetilanteen voisi simuloida. Kokemuksesta olisi apua, kun varsinainen koe on edessä.”

Tule sellaisena kuin olet

Paitsi piirtäjä, Jere on aina ollut myös urheilija. ”Kuulin, että oon varmaan ensimmäinen painija tässä koulussa”, nän naurahtaa.

Kuva urheilijan tatuoidusta selästä poimittiin Vapaan akatemian kesäajan mainoksiin, mikä ei ole jäänyt tutuilta huomaamatta. ”Pari kaveria on kommentoinut, että olisi hauskaa kuulla, miten sun selkä päätyi Taidekoulutuksen julisteeseen”, Jere nauraa. ”Ennakkokäsitykset taideopiskelijoista voi usein olla vähän toisennäköisiä, mutta mulla ei ollut mitään vaikeuksia solahtaa joukkoon mukaan.”

Jeren mukaan ryhmän hyvä henki ei koronavuoden pitkien etäopetusjaksojen aikanakaan hiipunut, ja yhteistä vapaa-aikaa pystyttiin rajoitusten puitteissa viettämään.

”Meillä oli tosi hyvä ryhmä. Sain ystäviä loppuiäkseni.”

Teksti: Leena Mattila
Kuva: Jere Tähtinen

Haku Taidekoulutukseen

Taidekoulutuksessa voi kuvituksen ja graafisen suunnittelun lisäksi valita valokuvauksen ja videon  tai kuvataiteen alan opinnot. Haku koulutukseen päättyy 4.8. Opiskelijat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Valinnassa painottuvat hakijan kiinnostus alaa kohtaan, motivaatio ja tavoitteet sekä mahdollisuus ja halu sitoutua päätoimiseen opiskeluun lukuvuoden ajan.

Lisätiedot:
koulutuspäällikkö Radek Karkulowski, radek.karkulowski@vapaa-akatemia.fi, 050 560 9953
ja koulutusalan vastuuopettajat

Pin It on Pinterest