Helmi Jäntti on edennyt sinnikkäästi kohti unelmaansa
”Olen aina tykännyt piirtämisestä.” Näin alkaa monen Taidekoulutukseen hakevan perustelut sille, miksi hänet tulisi valita opiskelijaksi. Kotkasta lähtöisin oleva Helmi Jäntti, 22, toteaa, että hänkin on pienestä pitäen ollut kova piirtämään. ”Oli mulla myös musiikki ja teatteri siinä rinnalla, mutta viimeistään lukiossa aloin ajatella, että piirtäminen voisi olla se mun juttuni.”
Nykypäivänä kiinnostuksen kohteet ohjaavat monia ammatinvalinnassa. Taitava koodaaja saattaa päätyä myös työelämässä koodariksi tai tubettamista harrastava nuori juontajaksi. Tällöin työ ja identiteetti sekoittuvat, ja työ voi helposti olla paikka, jossa voi toteuttaa itseään. Työ saattaa jopa olla vahva osa minuutta.
Kun Helmi syksyllä 2022 avaa LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin oven tuoreena korkeakouluopiskelijana, suuri unelma täyttyy. Matka on ollut hiukan mutkikas, mutta suunta on kaiken aikaa ollut eteenpäin. ”Oon aika sinnikäs.”
”Ensimmäisen kerran tulin Vapaaseen akatemiaan suoraan lukiosta. Näin jälkikäteen voin sanoa, että tuossa elämänvaiheessa olin vielä ihan raakile. Nautin asuntolaelämästä ja siitä, että sain uusia ystäviä, mutta tuntuu, että opiskelussa olin vielä paljosta aika pihalla.”
Muotoiluinstituutin koulutusohjelmaan, jossa yhtä opiskelupaikkaa tavoittelee keskimäärin seitsemän hakijaa, ovet eivät keväällä 2019 auenneet.
Pääsykoepettymyksen jälkeen Helmi aloitti opinnot Stadin ammattiopistossa, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon tähtäävässä koulutuksessa. ”Sain siellä lisää varmuutta ja pääsin myös työssä oppimaan”, kertoo Helmi. ”Opinnoissa oli erilaisia media-alan sisältöjä, osa sellaista mitä en tuntenut ihan omakseni. Ymmärsin, että haluan keskittyä kuvitukseen ja graafiseen suunnitteluun ja että haluan päästä korkeakouluun.” Oli aika palata hakemaan vauhtia Vapaasta akatemiasta.
Erityisen tärkeäksi ammatti-identiteetin ja henkilökohtaisen identiteetin sekoittuminen nousee heille, jotka ovat tehneet harrastuksestaan työn. He arvostavat mahdollisuutta kehittyä työssään, sosiaalisuutta ja verkostoja sekä auttamista ja vaikuttamista. Tällaista työtä voidaan kutsua myös elämäntapatyöksi. Elämäntapatyössä merkittäväksi tulee arvojen ja tavoitteiden mukainen elämä.