opiskelija Hanna Halme akvarellikurssilla

Hanna Halme, Kuvitus ja graafinen suunnittelu

Vapaa akatemia vauhditti Hanna Halmeen Muotoiluinstituuttiin

Hanna Halme, 29, sai kesän aluksi iloisia uutisia: hän pääsee aloittamaan graafikon opinnot LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa.

”Kun kuopukseni vauvavuotena huvitin itseäni ja ystäviäni tekemällä kortteja ja huoneentauluja, ymmärsin, että tämä korttihomma on ikään kuin graafikon tai kuvittajan työtä. Tiesin myös, että kotikaupungissani on Muotoiluinstituutti, mutta en pitänyt ollenkaan realistisena ajatuksena, että joskus opiskelisin siellä.”

Hanna on aiemmalta koulutukseltaan huonekaluverhoilija. Häntä kuitenkin houkutti jokin vielä luovempi ala. Googlettamalla hän löysi Vapaan akatemian Taidekoulutuksen ja sen Kuvituksen ja graafisen suunnittelun alan. ”Ajattelin, että vuoden kestävät opinnot ovat matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla, onko tämä minun juttuni. Jos niin olisi, kenties saisin sieltä vähän vauhtia eteenpäin.”

”Nettisivujen perusteella ymmärsin, että opiskelu on päätoimista ja opetus ammattimaista, mutta kuitenkin melko vapaata. Mahdollisuus käyttää koulun tiloja kouluajan ulkopuolella kuulosti hyvältä – perheellisenä voisin hyödyntää sitä silloin, kun on itsenäistä opiskeltavaa. Toivoin, että voisin kehittyä graafisella alalla ja löytää oman piirtämistyylini”, kertoo Hanna.

”Odotukseni täyttyivät ja jopa ylittyivät. Opiskelu rohkaisi hakemaan Muotoiluinstituuttiin ja vahvisti uskoa omiin kykyihin.”

Kynällä, hiilellä ja siveltimellä

Hannan mukaan erityisesti havaintopiirustuskurssi osoittautui todella hyödylliseksi. ”Olen oppinut hahmottamaan mittasuhteita ja ihmiskehon anatomiaa kynällä, hiilellä ja siveltimelläkin. Minusta se on tärkeää, vaikka ei yrittäisikään piirtää fotorealistisella tyylillä.”

Hän mainitsee erityisinä oppimiskokemuksina myös avoimen ammattikorkeakoulun kursseina suoritetut typografian ja värihahmotuksen opintojaksot sekä akvarellimaalauksen kurssin. ”Vuoden aikana opin oikeastaan ehkä eniten niistä aiheista, joista kuvittelin jo jotakin tietäväni.”

Opettajakuntaa ja erityisesti ryhmänsä vastuuopettajaa Radek Karkulowskia Hanna Halme kiittää asiantuntevuudesta ja innostavasta asenteesta. ”Radek kannusti oman tyylin etsinnässä ja rohkaisi kokeiluihin. Häneltä sain aina tarkkaa ja rakentavaa palautetta.”

Hanna kuvailee akatemian ilmapiiriä ystävälliseksi ja sallivaksi. ”Vakaumuksellisena kristittynä saatoin piirtää kuvituksia Raamatun kertomuksiin ilman että kukaan naureskeli sille.” Erilaisista taustoista ja elämänkatsomuksista huolimatta ryhmän työskentely sujui Hannan mukaan hyvässä hengessä ja tauoilla viihdyttiin yhdessä. ”Etenkin itsenäisen hiljaisen työn lomassa oli tärkeää saada heittää välillä vähän läppää kahvikupin äärellä.”

 

akvarelli jossa nainen ja kissa pöydän ääressä
”Innostun aina uusista tyyleistä ja tekniikoista”, Hanna Halme kertoo. ”Akvarellikurssi avasi uusia tasoja vesivärimaalaamiseen.”

 

Kurssien päätteeksi pidetyissä vertaispalautekeskusteluissa eli niin sanotuissa minikritiikeissä opiskelukaverit kohtelivat Hannan mielestä toisiaan ehkä liiankin hienotunteisesti. ”Aina ei haluttu tai ehkä uskallettu kertoa mielipiteitä toisten töistä. Visuaalisen alan opiskelijat ovat usein hiljaisenpuoleisia”, Hanna toteaa. Hän pohtii, voisiko vastaisuudessa antaa mahdollisuuden myös kirjallisen vertaispalautteen antamiseen, jolloin ujompienkin ajatukset ja mielipiteet pääsisivät esiin.

Työn iloa!

Vuosi Vapaassa akatemiassa oli Hanna Halmeelle käänteentekevä. Se antoi hänen toivomaansa ”vauhtia eteenpäin” ja toi myös paljon iloa elämään. ”Alkuun tunsin hieman syyllisyyttä, kun vein aamuisin lapset päiväkotiin ja menin itse ikään kuin vain pitämään hauskaa, viettämään päivää kivassa harrastuksessa kavereiden kanssa!” kahden lapsen äiti nauraa. ”Jossakin vaiheessa tajusin, ettei ole väärin nauttia siitä mitä opiskelee.”

* * *

Haku lukuvuoden 2021-21 Taidekoulutukseen 2.8.2021 mennessä.

”Suosittelen opintoja kenelle tahansa, joka haluaa pitää välivuoden työstään, kokeilla jotain uutta tai varmistua alanvalinnasta.”
– Hanna Halme

 

Teksti: Leena Mattila
Kuva ylhäällä: Radek Karkulowski
Pieni kuva: Hanna Halmeen akvarellityö

Pin It on Pinterest