Blogit

Välivuosi ja valintakoe eivät ole rumia v-sanoja

Korkeakoulujen valintakoeuudistus etenee. Ensi keväänä huomattava joukko hakijoita tulee hyväksytyksi ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Uudistus herättää paljon kysymyksiä ja epätietoisuutta. Vääriä käsityksiä ja virheellisiä uskomuksia on kosolti liikkeellä.

Valintauudistus on osaltaan kasvattanut ylioppilaskirjoitusten uusintakokeiden suosiota. Ryntäys uusintoihin kielii hämmennyksestä. Vaikka todistusvalinnasta tulee pääväylä yliopistoon, arvosanojen korottaminen ei ole ainoa tie valituksi tulemiseen, ja moni saattaakin tuhlata korotusrumbassa aikaa ja voimavarojaan. Kaikki paikat eivät ole laudaturin kirjoittajille varattuja. Esimerkiksi psykologian opintoihin noin 40 % hakijoista valitaan edelleen valintakokeen kautta. On tietenkin aloja, joille portti voi vastaisuudessakin aueta vain valintakokeen kautta ja joilla hakijan soveltuvuutta testataan.

Avoimen kautta jalka akateemiseen ovenrakoon

Joskus on hyvä itse testata, onko ala oikea, etenkin jos opiskelupaikka on jäänyt ensi yrittämällä saavuttamatta. Psykologian, kasvatustieteen ja monen muun tieteenalan opinnot voi aloittaa avoimessa yliopistossa. Pääsykoetta ei ole. Tämä tieto yllättää monen lukiolaisen ja saa nuokkuvat päät nousemaan, kun vierailen puhumassa aiheesta.

Opiskelu avoimessa yliopistossa antaa todenmukaisen käsityksen siitä, mistä oppiaineessa on kyse ja mitä sen opiskelu vaatii. Alalle aikovan mielikuvat ja käsitykset voivat vahvistua, oieta tai kumoutua. Kaikki nämä kokemukset ovat yhtäläisen arvokkaita, sillä ne auttavat asettamaan seuraavat askelmerkit entistä paremmin perustein.

Yhden lukuvuoden aikana on mahdollista suorittaa perusopintojen kokonaisuus (25-30 op); ahkera ja motivoitunut voi tehdä perusopinnot jopa kahdessa aineessa. Kun perusteet ovat hallussa ja alan diskurssi tullut tutuksi, valintakokeeseen voi astella aiempaa varmempana. Jos seulan sitten läpäisee, noin vuoden opinnot odottavat jo opintorekisterissä tutkintoon liittämistä.

Lue myös:

Opiskelu on osoittanut, että psyka on mun juttu!

Aito kiinnostus kantaa pitkälle

Lukiossa kannattaa mahdollisuuksien mukaan opiskella aineita, jotka aidosti kiinnostavat ja sivistävät. Vaikka matematiikasta saadut pisteet painottuvat monien alojen opiskelijavalinnassa, matematiikan arvosana ei ole kaikilla aloilla pakollinen. Jos laaja kielitaito ja historiantuntemus eivät todistusvalinnassa palkitse, ne taatusti tekevät sen myöhemmin, toistuvasti, vuosikymmenten ajan. ”Parhaiten pärjää, kun opiskelee sitä, mikä sytyttää”, todetaan Opintopolun videossa.

Väitän, että aito kiinnostus alaa kohtaan syntyy usein muualla kuin koulunpenkillä. Tyypillinen tarina oman alan löytämisestä kertoo havahtumisesta, oivalluksesta tai elämyksestä, joka on koettu vapaa-ajalla tai työelämässä. Tietty tapahtuma synnyttää ajatuksen ja ajatus sytyttää kipinän. Pian jo palatkin halusta ottaa seuraavan askeleen.

Lue myös:

Rooli hienossa koneessa. ”Lukiolaisena kuulin jonossa tyttöjen puhuvan teatterilinjasta. Kotona kirjoitin päiväkirjaan, että haluaisin olla kuten he.”

Välivuodella on väliä

Välivuosi lukion jälkeen voi olla tienristeys, jossa on aikaa katsella ympärilleen, elää ja kokea, etsiä ja löytää. Koulun päätyttyä moni kaipaa rauhoittumista, palautumista ja voimaantumista eli sellaisen olotilan saavuttamista, jossa kipinöitä syttyy ja hyviä päätöksiä syntyy.

Loputon Netflix-putki lapsuudenkodin sohvalla voi tuntua houkuttelevalta, mutta elämässä eteenpäin halajavalle avoin yliopisto, avoin ammattikorkeakoulu ja kansanopistojen lukuvuoden mittaiset linjat tarjoavat enemmän. Tietoja, taitoja, elämyksiä, oivalluksia – epäilemättä myös jännittäviä juonenkäänteitä. Ennen kaikkea intohimoa ja rakkautta omaan elämään ja varmuutta sen tuleviin askeliin.

*   *   *

Vapaan akatemian tiede-, taide- ja teatterikoulutuksissa opiskellaan lukuvuoden ajan. Koulutukset soveltuvat paitsi korkea-asteen opintoihin tähtääville myös kaikille itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Tiede- ja taidekoulutuksiin on integroitu avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opintoja.

Lukuvuoden 2020-21 opintoja koskevat tiedot ja hakuohjeet päivitetään talven aikana. Tiedusteluihin vastataan ympäri vuoden.

*   *   *

Vaihtoehtoisia väyliä yliopistoon kehitetään ja kirkastetaan Toinen reitti yliopistoon -hankkeessa (TRY).

*   *   *

Kirjoittaja on  Lahden kansanopiston ja Vapaan akatemian kehittämispäällikkö ja kahden yliopisto-opiskelijan äiti, joka tänä syksynä opiskelee työn ohessa avoimessa ammattikorkeakoulussa.

leenamattila

Pin It on Pinterest