Vastailen tänä kesänä opiston chatissa. Chat on uusi ominaisuus sivuillamme. Se haluttiin, jotta opiskelupaikkaa etsivän tärkeisiin kysymyksiin löytyisi varmasti ja nopeasti vastaus. Siispä: ”Hei! Voinko olla avuksi?”
”Oonkohan oikealla sivulla kun etsin syksyksi jumppaa?”
”Olen muuttamassa Lahteen ja kiinnostaisi tietää, pystynkö jatkamaan siellä helmityöharrastustani?”
Meillä ei jumpata eikä tanhuta. Ei tehdä helmitöitä eikä huovuteta. Tai no, kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnossa opiskellaan toki myös kädentaitoja ja niiden ohjaamista.
Vapaassa akatemiassa keskitytään tieteisiin, taiteisiin ja teatteriin. Opisto kouluttaa kasvatuksen ammattilaisia ja kotouttaa maahanmuuttajia. Aikuisten peruskoulussa puurtaa vuosittain parisataa opiskelijaa tähtäimessään jatko-opinnot ja työelämä.
* * *
Tätä kirjoittaessani korkeakoulujen viimeistenkin valintakoetulosten julkistaminen odottanee enää enterin painallusta. Valintakoeuudistus teki vuodesta poikkeuksellisen. Korona hämmensi siitä melkoisen puuron, jonka porina jatkuu varmasti pitkään. Koejärjestelyt, pistelaskennan epäselvyydet ja epäreiluudet aiheuttivat hämmennystä, pahaa mieltä ja pettymyksiä – ja kirjavan jälkipyykin.
Itä-Suomen yliopiston rehtori Tapio Määttä muistutti Ylen haastattelussa hiljattain, että mielekäs tapa viettää välivuotta on suorittaa avoimen yliopiston opintoja. ”Avoimen yliopiston kurssien suorittaminen on hakijalle hyvä tapa katsoa eteenpäin eikä taaksepäin niin, että uusisi ylioppilaskokeita”, komppasi kollega Sari Lindblom Helsingin yliopistosta.
Vapaan akatemian Tiedekoulutuksessa opiskelijan on mahdollista suorittaa jopa 53 op avoimen yliopiston opintoja. Niin paljon ei tietenkään ole pakko ahnehtia; jokaiselle laaditaan opintosuunnitelma, joka ottaa huomioon opiskelijan tavoitteet ja elämäntilanteen. Suoritetut opinnot voi myöhemmin liittää osaksi tutkintoa. Siltikään opintotuen enimmäisajasta ei ole kulunut kuukauttakaan, eikä asema ensi kertaa hakevana ole mennyt.
* * *
Kling-kling. ”Hei! Voinko olla avuksi?
”Voiko ravitsemustieteen suorittaa verkossa?”
”Voinko suorittaa kuvataideopinnot etäopintoina työn ohessa? Asun toisella paikkakunnalla.”
Vapaan akatemian vahvuus piilee ryhmäoppimisessa ja ryhmänohjauksessa. Joku puhuisi kansanopistopedagogiikasta tai grundtvigilaisuudesta. Niin tai näin, uskomme läsnäolon, yhteistyön ja vuoropuhelun voimaan.
Tuomme toimintaan tietenkin jatkuvasti uusia joustavia työskentelytapoja – niitä olemme keväällä opetelleet ja menestyksekkäästi toteuttaneet – mutta opiskelu pysyy silti päätoimisena. Maanantaista perjantaihin viisaat päät yhteen. Toisinaan päiväksi tai viikoksi etäoppimaan.
Ohjaan jumppaajan ja helmityöharrastajan paikallisten kansalaisopistojen (Wellamo-opisto, Harjulan kansalaisopisto) sivuille. Niillä on monipuolinen kattaus harrastustavoitteisia kursseja. Etäopintojen kyselijöitä neuvon olemaan yhteyksissä suoraan avoimeen yliopistoon. Siellä opinnot ovat pääosin verkossa ja lähitapaamisia harvoin jos koskaan.
* * *
Uusien toimitilojemme viirilippuun painetaan lause elämän totuutta etsi. Lause on kulkenut opiston toiminnassa mukana 120 vuotta, ja sen vanhanaikaisen ylevyyden alla piilee runoilija J. H. Erkon ajatus siitä, että sivistys saavutetaan vapaaehtoisuuden kautta, ei painostaen tai pakottamalla.
Täällä ei tanhuta eikä tarjota valmiita totuuksia. Täällä kukaan ei puurra yksin etänä. Täällä opettajan tapaa päivittäin. Uudet ystävät epäilemättä myös iltaisin.
* * *
Haku Vapaan akatemian Tiede- ja taidekoulutuksiin jatkuu 3.8. asti.